La Font del desmai s’omple de poesia amb la nova generació de poetes osonencs

El lloc on es trobaven verdaguer i els altres membres de l’esbart de vic va acollir la matinal literària d’enguany

El Patronat d’Estudis Osonencs organitza cada any un recital literari a la Font del desmai de Folgueroles per commemorar l’aniversari de la mort del poeta Verdaguer. Aquest any van comptar amb una mostra de la darrera fornada d’escriptors osonencs del segle XXI: Maria Isern, Núria Armengol, Jaume Coll, Anna Miralpeix, Irene Solà i Jofre Palau. Acompanyats per l’acordió del serbi Nikola Tanaskovic tots ells van recitar versos dels seus últims poemaris, publicats entre 2010 i 2019.

El temps va acompanyar la matinal literària i, entre els cants dels ocells, es va traçar un itinerari per la poesia dels joves autors i autores, entre els quals, tal com va reconèixer Pere Tió, un dels conductors de l’acte, “hi ha una forta i notable presència femenina”. El recital no va consistir en una lectura seguida dels textos de cada autor, sinó que es va tractar d’un repàs dels diferents punts de vista a partir d’un guió temàtic, “que és aquest com podria ser un altre”, va apuntar Pere Tió.

Montse Caralt va presentar el primer bloc, dedicat al cos. Maria Isern, Irene Solà i Anna Miralpeix van llegir els seus poemes enfocats en aquesta temàtica, mentre el públic deixava que les rimes comencessin a posar-se també dins del seu cos. Tal com la presentadora va remarcar, “la poesia de Maria Isern parla de l’interior, del nostre interior i de les arquitectures del nostre cos; Irene Solà compara aquests interiors amb els exteriors d’una casa; i, d’una forma semblant, la pell vellutada del cos i la impermanència interior d’un pit es veuen en una poesia d’Anna Miralpeix”.Maria Isern, Anna Miralpeix, Irene Solà i Núria Armengol en una de les seves intervencions

Després d’una peça del músic Nikola Tanaskovic es va encarar el segon conjunt de poemes, seguint encara amb l’evolució del cos i de l’interior femení, introduint-hi també la sexualitat. Van repetir lectura les mateixes 3 escriptores, i s’hi va sumar també Jaume Coll.

L’acordió va tornar a donar pas a la nova temàtica, aquesta vegada relacionada amb els trets que comparteixen els joves escriptors osonencs: la presència de la vida rural, tant en l’àmbit lèxic com de pensament. Montse Caralt, que va recitar un poema de Maria Mercè Marçal, Jaume Coll i Jofre Palau van fer un recorregut pel bosc, la naturalesa i els seus secrets.

Núria Armengol era l’única que faltava per intervenir, i ho va fer en el quart bloc. Tal com va dir Montse Caralt “la seva escriptura trencada mostra un món amb boira que propaga silenci, amb passos que ressonen en la nit i un pessimisme existencial”. La bellesa de les seves paraules va seguir delectant als assistents, que s’aixecaven dels bancs habilitats per seure perquè els tocava el sol, però no marxaven, ningú volia deixar de sentir la poesia dins seu.

Nikola Tanaskovic va tornar a fer sonar les seves notes per donar pas a l’últim bloc, en el que es va seguir amb la temàtica del paisatge i on Pere Tió va establir algunes diferències entre els escriptors i les escriptores presents. Com es veu en el darrer llibre d’Irene Solà, Canto jo i la muntana balla, les poetes busquen símbols més relacionats amb “la sexualitat, la sensualitat i la seducció subtil, el misteri i la transformació del jo” per transmetre els sentiments en les seves obres. Per això recorren a animals com les serps o els llangardaixos, mentre que els nois prefereixen animals més rurals.

Per posar punt final al recital, quan el sol ja picava com si ens trobéssim al mes d’agost, l’organització va oferir als assistents aigua i anís, cosa que també s’havia fet al començament, i fruits secs i moscatell, per continuar amb el bon gust de boca que havien deixat els poemes recitats.

Alba Vilamala

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s