Víctor Català reviu al Barcelona Poesia 2019 gràcies a poetes als que ha servit de referent

Pol Guasch, Laia Llobera, Lola Nieto, Jaume Coll, Meritxell Cucurella-Jorba i Enric Casasses li van retre homenatge a la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona

L’escriptora catalana Víctor Català, pseudònim de Caterina Albert, va ser la primera dona a ingressar a la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i per això, commemorant el 150è aniversari del seu naixement, aquest va ser el lloc on es va homenatjar la poeta. En el marc del festival Barcelona Poesia 2019, diversos poetes que han publicat recentment van fer un recital de poemes, tant propis com de la Víctor. 

Pol Guasch va relacionar els seus poemes amb els de l’homenatjada pel fet de ser molt anàrquics, i va recordar que “la Víctor s’estima més violentar la llengua que violentar el ritme, ja que la llengua la veu sempre molt elàstica”.

Laia Llobera va ser la primera dona a intervenir i va recitar Primavera, de Víctor Català, i alguns dels poemes de la seva última obra Boscana. Aquest poemari, que obtingué el premi de poesia mediterrània Pare Colom, “parla de boscos i de la terra, una terra que ens porta al poble, i el poble ens porta al col·lectiu, aquest col·lectiu que en aquests temps que vivim sembla que no volen deixar que sigui el poble”. 

Laia Llobera recita un dels seus poemes de Boscana

Seguidament va pujar a l’escenari Lola Nieto, que va mostrar especial il·lusió per participar en el Barcelona Poesia: “és el festival de la meva ciutat, sempre l’esperava amb moltes ganes perquè era l’oportunitat de poder veure un munt de poetes”. L’escriptora va recitar el poema Llibre Blanc i un poema propi de manera molt musical, ja que va reconèixer que el que connecta els seus poemes amb els de la Víctor és la musicalitat. 

Lola Nieto va recitar Llibre Blanc

Un altre dels poetes convidats, Jaume Coll, va reconèixer que Caterina Albert l’ha inspirat molt, cosa que va demostrar llegint Verdaguer i Cavalls blaus, dos poemes seus que va titular seguint l’exemple de dos poemes de la Víctor, que gairebé porten el mateix títol: Verdaguer i Cavalls del port.

Meritxell Cucurella-Jorba va  ser l’última dona en recitar i, tot i que va admetre que no gosava comparar-se amb la Víctor, va reconèixer que la definició que Enric Casasses fa de l’escriptora en el pròleg del Llibre blanc, en certa manera les connecta: “cortesia en el tracte, per respecte als altres, i mal geni en el profund, per amor a la veritat”. Després de llegir alguns dels poemes del seu últim recull Úrsula, l’escriptora de l’Anoia va recitar en primícia un poema nou. 

Meritxell Cucurella-Jorba llegeix en exclusiva el seu últim poema

Finalment, Enric Casasses, que ha contribuït en la recuperació de l’obra de la Víctor amb el Llibre blanc, va llegir dos poemes que el relacionen amb l’autora pel tractament del paisatge, i va recordar que tota la força dels poemes de Caterina Albert era al final.

Alba Vilamala

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s